VNs artikel om boken Gnistor av hopp

Oändligt mycket mod och smärta samlad mellan två pärmar – i dag utkommer boken Gnistor av hopp

Visste du att det är världsdagen för mental hälsa i dag? Det uppmärksammar föreningen Livsgnistan med att ge ut Karisbon Pamela Kinnunens bok Gnistor av hopp där åtta erfarenhetsexperter berättar om hur de vänt livets motgångar till en resurs.

Från det att Pamela Kinnunen började skriva sin bok Gnistor av hopp var det hennes mål att ge ut den just i dag den 10 oktober, på världsdagen för mental hälsa.

– Det var litet spännande ett tag, skulle den hinna komma från tryckeriet? Men jag hade blivit lovad att den skulle vara tryckt och levererad tills dess, säger Pamela Kinnunen.

Det lyckades, till och med med fem dagars marginal, och i kväll kan därför den efterlängtade bokutgivningsfesten för inbjudna gäster hållas på Klubbhus Fontana i Karis.

Boken Gnistor av hopp av Pamela Kinnunen utkommer på världsdagen för mental hälsa.

Boken ges ut i föreningen Livsgnistans regi som Pamela Kinnunen fungerat som ordförande för ända sedan föreningen grundades 2016. Hon sitter också i styrelserna för Klubbhus Fontana i Karis, aktiebolaget Fonttis service och Psykosociala förbundet.

Vem skulle skriva?

Den sistnämnda organisationen, Psykosociala förbundet, leds sedan i år av Petra Nummelin som tidigare jobbade som lärare på Axxell och bland annat ansvarade för utbildningen av erfarenhetsexperter. Den första utbildningen vid Axxell ordnades 2012–2013 och en av deltagarna var just Pamela Kinnunen.

– För två år sedan var jag sedan själv med som utbildare och då kläckte jag ur mig att det skulle vara bra med en lärobok. Mitt stora dilemma var vem som skulle skriva boken, men blev uppmanad att skriva den själv.

Pamela Kinnunen säger att hon gärna hade tagit med allt hennes intervjuobjekt berättade, men det hade blivit för omfattande i det här formatet. Fast egentligen skulle var och en förtjäna en egen bok, säger hon.
Nico Wennström

Så föddes alltså gnistan till Gnistor av hopp och nu är den verklighet, efter ett stort och omfattande jobb med flera timmar av intervjuer och redigering. I boken presenteras såväl själva utbildningen som åtta utbildade erfarenhetsexperter och föreningen Livsgnistan, Klubbhus Fontana samt Psykosociala förbundet. Erfarenhetsexperterna berättar sina livshistorier, varför de gick utbildningen och vad den betytt för dem. Två personer som föreläser och arbetar som erfarenhetsexperter presenteras också i boken.

– Jag gjorde först en provintervju med Jenny Gustafsson som jag lärde känna då jag gick utbildningen, hon gick den samtidigt och vi blev goda vänner. Då Jennys intervju var skriven fick en kompis läsa den och hon blev väldigt berörd av texten. Det gjorde att jag ville fortsätta med boken, säger Pamela Kinnunen.

En titt i backspegeln visar att jobbet varit digert.

– Det var jättemycket jobb, men roligt. Jag har spelat in alla intervjuer på band och sedan skrivit ut dem. Det var ganska tidskrävande, för jag skrev ut intervjuerna ordagrant. Därefter bearbetades texterna och alla fick läsa och godkänna sin egen del.

Pamela Kinnunen säger att hon gärna hade tagit med allt hennes intervjuobjekt sade, men det hade blivit för omfattande i det här formatet.

– Egentligen skulle var och en förtjäna en egen bok, säger hon.

Äkta och ärligt

Det är inga veckotidningsnoveller läsaren får ta del av, långt ifrån. Det är tunga, viktiga och riktiga berättelser av riktiga människor, människor mitt ibland oss. Läsaren får bland annat läsa om hur det är att drabbas av psykisk ohälsa till följd av mobbning, skuldsanering, drogberoende eller efter att man mist ett barn.

Jenny Gustafsson drabbades av psykisk ohälsa som en följd av att hon mobbades svårt genom hela sin skoltid. Hon var bara 16 år då hon fick diagnosen svår depression och som 17-åring försökte Jenny ta sitt liv. Senare har hon fått diagnosen bipolär sjukdom.

Jenny Gustafsson diagnostiserades med svår depression som 16-åring och då hon var 17 år försökte hon ta sitt liv.
Nico Wennström

– Till slut mobbade jag mig själv. Jag önskar att vuxna i skolan som ser mobbning ske skulle ta tag i det för att få ett slut på mobbningen. Då jag bad om hjälp fick jag inte det, säger Jenny Gustafsson.

Jenny är i dag strax under fyrtio år och är sjukpensionär som en följd av den psykiska ohälsa mobbningen ledde till. Men tack vare Fonttis service jobbar hon deltid, bland annat är hon anställd av föreningen Livsgnistan för att arbeta med föreningens webbsidor. I boken berättar hon också om det som räddade henne:

– Orsaken till att jag är där jag är i dag är att jag träffade min man och vi fick vår dotter.

Mikaela Björklund är en annan av de erfarenhetsexperter som berättar sitt livs historia i Gnistor av hopp.

– Jag har förlorat allt, men jag fick allt tillbaka, säger hon lugnt.

Mikaela Björklund önskar att den som läser boken ska inse att det finns hopp, även om man får jobba hårt för att få hjälp som alkoholist.

Hon är nykter sedan många år, men vägen hit var lång. Hennes kropp har fått och tagit mycket stryk och i dag behöver Mikaela Björklund en käpp för att känna sig säker då hon går. Hon blev så svårt misshandlad av en tidigare sambo att höftkulan sprack och det var fem före att tillbudet hade fått väldigt allvarliga konsekvenser.

Det var ingalunda slut därmed. Trots avgiftning slutade mannen inte dricka. Två månader efter att han kom hem från kliniken dog han i en olycka. Kort därefter dog Mikaelas bästa vän i hennes armar. Händelserna sänkte henne totalt och hon drack nästan ihjäl sig. Hon var så illa däran att hon en dag spydde blod. Det konstaterades att hon var svårt alkoholförgiftad. Hon svävade i livsfara.

– Jag fick K-vitamin och vätska intravenöst, alla mina mediciner togs bort. Steg för steg kom jag tillbaka.

I dag är Mikaela på en bra plats i livet, mycket tack vare sin församling.

– Jag har förlorat allt, men jag fick allt tillbaka, säger Mikaela Björklund.
Nico Wennström

Maskrosor genomgående tema

Fotografierna av de medverkande erfarenhetsexperterna har Sara Nylund tagit och bokens omslag och illustrationer bär konstnären Qandra Apolonia Maleis signatur – bägge själv erfarenhetsexperter.

– Sara tog så fina bilder, också de som kände sig obekväma blev bra på bilderna. Omslaget pryds av maskrosor som tagit sig upp igenom betong, jag tycker så om den bilden, säger Pamela Kinnunen.

Maskrostemat fortsätter i illustrationer i boken, som en bård längst nere på bokens sidor syns maskrosfrön virvla i vinden. Själv förklarar Qandra Apolonia Malei maskrostemat så här i boken:

”Att försättas i psykiskt lidande är inget vi väljer, precis som maskrosens frö inte väljer vart vinden för det. Trots det kan vi se maskrosor ta sig genom de mest otänkbara grogrunder ..//.. ingen växt är så mångsidig och stark som denna och detsamma anser jag att en examen från livets hårda skola är.”

Ekonomiska bidrag från Sophie von Julins stiftelse och Stiftelsen för Ekenäs sparbank har möjliggjort utgivningen.

Johanna Lemström
Reporter
+358503819161
 

Västra Nyland

Genvägen 8
10600 Ekenäs