Bengts’kär’

Det var en hel del funderingar över hur vädret skulle bli när vi drog iväg till Bengtskär med Livsgnistan näst sista söndagen i juli 2023. Vi var en liten men nätt skara medlemmar som satte oss på båten över till den vackra ön 1,5 timme utanför Hangös kust.

Den kokheta fisksoppan ombord brände sönder tungan men var mycket god, potatisen hade skalen på sig så det var en stänk av skärgårdsstämning i den. Robust, hälsosam, mättande, god. Hade turen att få höra underbara kärlekshistorier från världen på ditvägen och väl framme var jag på riktigt romantiskt humör och kände glädje ända in i hjärteroten. Den brinnande glöden tog inte ens det kalla havsvattnet kol på, tvärtom så tände doppet fler eldar i själen. Jag lever! Världen lever!

Kanske man kan lappa söndriga hjärtan? Så som Bengtskär var lappat och upprustat. En gång levde ön sin glanstid, och sedan sitt förfall, för att nu stå ståtlig igen erbjudande varma munkar och kaffe i porslinskoppar. Kanske våra hjärtan är som Bengtskär? Hade vi en gång en rosenröd glansbildstid som övergick i hål av kulor och bomber i form av ord och handling? Och kan ett hjärta likt Bengtskär skina igen? Ja visst. Livet helar. Människomöten kan finnas bakom nästa krök. Ge inte upp. Du kan bli kär igen, eller för första gången om du aldrig varit det. Stå fast i stormen som Bengtskär, det lönar sig. Och vill det sig riktigt väl finns det ett hotell på ön man kan övernatta på.

–  Minna