Själö, en dag att minnas

För någon som inte kört så mycket bil de senaste åren var det en utmaning att kasta sig bakom ratten en tidig måndagsmorgon i juli och styra mot Åbo. Mot förmodan gick resan fint och bilsällskapet var ypperligt. Några kaffepauser senare var vi framme vid bryggan vid Åbo å och stegade ombord på en lämpligt liten båt.
Dryga två timmar av sol på däck, med vackra vyer och vågskvalp fick vi njuta av innan landstigning på Själö.
Hela historien bakom Själö är en berättelse för sig. Men jag kan försäkra er om att det är en historia värd att upptäcka, eftersom det inte ens är så länge sen som allt utspelade sig på Själö. Många öden som man kan fundera över.
Men för att hålla oss i nutid, så fick vi vara med om en fantastisk dag på alla sätt, se kor och tjurar råma och gå omkring i naturlandskap, vara med om guidad rundtur, besöka Själö kyrka och äta en fantastiskt god lunch på restaurangen på ön.
Och ett dopp i havet, inte att förglömma! Det fanns så många turister på bryggan och inget ställe att byta om, så medan jag villrådig tittade mig omkring kom en kapten ut från en båt och erbjöd sitt fartyg till mig som omklädningsrum. Tacksamt tog jag emot det förslaget och slapp alla nyfikna ögon på bryggan. Kapten själv höll sig utanför båten med jag bytte till simdräkt, det kan jag försäkra er om.
Tänkte många gånger under dagens lopp att en dylik resa skulle aldrig bli av om inte Livsgnistan skulle ha ordnat. Inte hade jag själv tagit mig ut till Själö och inte hade det varit samma njutning med små barn på båten, jag såg andra föräldrar hålla i sina småttingar med händer och tänder för att de inte skulle falla överbord eftersom det helt klart är roligt att hänga och klänga på räcken.
Men i stället kunde jag sluta mina ögon, lyfta ansiktet mot solen och bara drömma mig bort, njuta av havsluften och vara tacksam över att mina batterier laddades igen en gång, av att få en utflyktsdag med vänner. Kanske det kan upplevas som själviskt, men när man däremellan ger sitt allt för sin familj, så gör det extra gott att kunna åka iväg nån gång. Tack till Livsgnistan för en fin möjlighet! Själö, dej glömmer vi inte!
”Båtflickan”