En förmiddag bland djur

En kylig söndag i slutet av oktober var det åter dags för utflykt med föreningen Livsgnistan.

Denna gång var destinationen Barösund. Vi skulle nämligen åka till Skeppsdal Family för att bekanta oss med djuren där.

Djurskyddscentret är beläget en god bit in i skogen. På plats och ställe blev vi bemötta av Johan som tillsammans med Päivi driver gården. Han berättade kort och gott om verksamheten och gården och sedan begav vi oss på upptäcktsfärd. Först fick vi träffa de större djuren som för tillfället var ute i en hage. Doften som slog emot var lantlig så där som det doftar på en bondgård, så där mysigt jordnära. Vi träffade några olika personligheter där i hagen; far och son åsna, som man inte kunna skilja på vem som var vem för de var på pricken lika. Vi träffade två snälla getter och en lama. Mycket härligt gäng som vi bjöd på surskorpor. Glatt mumsade de i sig, och kelsjuka var dom med. Åsnorna tiggde om uppmärksamhet och tyckte att det var så skönt att bli skrapad i öronen. Laman tog dock avstånd och ville hellre ta det lugnt och äta gräs i eget sällskap. En god stund var vi kvar där och umgicks och hade det riktigt trevligt.

Som nästa blev det besök hos två tuppar och två kaniner. De bodde tillsammans i ett gårdshus. Tror nog dom trivdes riktigt bra ihop. Och såklart fina var dom också; fluffiga kaniner och ståtliga tuppar.

Efter att vi kikat in hos dem begav vi oss mot katthuset. Där slog värmen emot i dörren, riktigt skönt att värma sig lite efter att vi stått ute ett bra tag.  Där inne bodde för tillfället närmare 30 katter. Alla i behov av att hitta nya hem. Där var allt från små ungar, bara några veckor gamla, tillsammans med mamman, till äldre katter. Det fanns i alla olika färger och mera fluffiga och mindre fluffiga. En del i bur och en del fritt i rummen. De hade klätterträd och olika mjuka plattformar både högt och lågt. Många låg och bara myste här och där omkring i rummet i något litet krypin. Katter är nog det vanligaste som kommer in. Inte bara från trakten utan även längre ifrån.

Där på Skeppsdal har dom det tryggt och skönt. Men förstås hoppas man dom skulle hitta ett hem hos någon snäll husse eller matte.

På gården finns även två kissemissar som är deras egna, som vandra omkring där ute.

Då var det hundarnas tur. De var i en inhägnad bredvid huset ägarparet bor i. För tillfället fanns där tre exalterade sötnosar. De var hemma från Moskva. Vanligtvis tar de in hundar utomlands ifrån efterhand de hittat dem ägare färdigt. Två av dessa tre som nu fanns på gården söker fortfarande ett hem. Mycket glada var de att träffa oss, det var full fart!! Tror vi alla hitta vår egen favorit bland dem, fast härliga var de förstås alla tre.

De bjöd på mycket bus och mycket skratt. Därefter fick vi även se fem hundar till alla i olika storlekar från pytteliten till jättestor. De var alla deras egna hundar. Härliga var dom allihop.

Och sist men inte minst fick vi träffa någon som kändes väldans sträv då man strök hans rygg och han hade grymtande läten. Det var en 60 kilos matglad minigris. Ojoj så söt han var när han tassa omkring och vifta på svansen. Han bodde också hos dem på heltid.

Vad man kan säga till slut om denna förmiddag på gården är nog det att djur ger nog så otroligt mycket. Dom ger ett lugn åt själen, värme, känslan av lycka och mycket, mycket mer.  Det är meditativt att umgås med djur. Det fanns de som också övervann rädslor på detta besök. Mycket givande söndagsförmiddag på alla sätt och vis och som pricken över i;et var samvaron av en grupp absolut härliga kvinnor.

 

Vill man stöda Skeppsdal Familys välbehövliga verksamhet kan man gå med i Eksy ry, sydspetsens djurskyddsförening. Mera information samt blanketten finns på deras Facebook sida och hemsida.

 

https://www.facebook.com/eksyry

http://www.eksy.fi/etusivu

 

Pauline Nordström